Crème brûlée – w języku francuskim oznaczający dosłownie „przypaloną śmietankę” – to przepyszny deser. Dowiedz się jak go przygotować i oczaruj swoich najbliższych wyśmienitym smakiem!
Crème brûlée to deser przygotowywany na bazie śmietanki, cukru i żółtek uwieńczony warstwą skarmelizowanego cukru. Swój smak i aromat zawdzięcza wanilii lub niekiedy dodawanej do niego czekolady i innych dodatków.
Najczęściej crème brûlée podawany jest schłodzony w kokilkach. Choć jego pochodzenie nie zostało do końca ustalone, pierwszy raz został opisany w książce kucharskiej François Massialota z 1691 roku. Dowiedz się jak przygotować ten przepyszny XVII-wieczny deser!
Crème brûlée. Jak sprawić by wyszedł idealnie?
Crème brûlée, choć świetnie nadaje się na deser o każdej porze dnia i roku, idealnie sprawdza się szczególnie w okresie jesiennym oraz świąteczno-noworocznym. Smak waniliowego deseru z aksamitną konsystencją i chrupkim skarmelizowanym cukrem wspaniale sprawdza się w chłodniejsze wieczory. Crème Brûlée jest kremowy, lekki i delikatny!
Przygotowanie crème brûlée nie jest trudne. Wystarczy do tego 500 ml śmietanki 30%, 6 żółtek, 80 g cukru, 6 łyżeczek brązowego cukru oraz laska wanilii. Ten pyszny, śmietankowy aksamitny krem pokryty cienką, słodka warstwą skarmelizowanego cukru jest znany i lubiany na całym świecie. O czym warto pamiętać przy jego przygotowywaniu?
Niezwykle ważna przy przygotowywaniu crème brûlée jest sama foremka. Nie może być ona zbyt duża. W zbyt dużej lub zbyt głębokiej foremce krem może nie ściąć się równomiernie i choć będzie dobry z brzegu w środku może być płynny. By tego uniknąć można piec go nieco dłużej lub w wyższej temperaturze jednak wówczas krem może zacząć (a nie powinien).
Do crème brûlée dobrze nadają się także kokilki (lub ramekiny). Korzystając z nich warto pamiętać by nalewać w nich krem do 2,5 – 3 cm ich wysokości.
Crème brûlée z przepisu Wszystkiego Słodkiego to pyszny i szybki w przygotowaniu deser. Czas jego przygotowania to około 10 minut, a czas pieczenia – ok. 45 minut. Z kolei biorąc pod uwagę koszt jego zrobienia i trudność – jest to deser tani i niezwykle prosty!